Historie

De geschiedenis van "De Lek" als betonmortelcentrale begint in 1965, als het bedrijf haar eerste kuub betonmortel draait op Het Hooft, aan de rivier De Lek in Nieuwpoort. Vóór die tijd handelden de oprichters van het bedrijf (de heren L. Buijs en J. van Dam) in zand en grind, dat voornamelijk op de bouwplaats werd gebruikt voor de vervaardiging van betonmortel. Aan het begin van de zestiger jaren schakelde men in Nederland echter steeds meer over op het maken van betonmortel in een betonmortelcentrale. Na de forse groei in de 70-er jaren verhuisde het familiebedrijf in 1983 naar Groot-Ammers, wederom aan de rivier de Lek maar nu pal naast het Schoonhovenseveer.

De grijs-oranje betonmixers van De Lek Beton vormen een vertrouwd beeld langs de Lek. Het voor betonmortel benodigde zand en grind wordt per schip aangevoerd. Begonnen als een droge betonmortelcentrale met één betonmixer, is De Lek Beton in 2009 met het gereedkomen van de derde productielocatie in haar historie uitgegroeid tot een van de modernste, computergestuurde betonmortel- en metselspeciecentrales van Nederland.

De gehele geschiedenis is beschreven in het jubileumboek, Goed Gefundeerd, uitgegeven in 2010 ter gelegenheid van het 45-jarig jubileum en de opening van het nieuwe kantoor en productiegebouw. Voor geïnteresseerden zijn er op aanvraag nog exemplaren beschikbaar.


1983 - 2009

2009 - heden